Araştırmacılar 32.000 Yıllık Tohumlardan Siline Bitkisini Hayata Döndürdü
Sibirya'daki araştırmacılar, 2012 yılında 32.000 yıllık tohumlardan canlı Silene -stenophylla- bitkilerini yetiştirmeyi başardılar.
Bu inanılmaz olay, araştırmacıların bitkinin genom haritasını ve bitkinin bu kadar uzun süre nasıl hayatta kaldığını anlamak için DNA dizilimini bulma çalışmalarını başlatmalarına yol açtı.
Nasıl hayatta kaldıkları konusundaki en iyi tahminleri, eski sincapların yuvalama tekniğiymiş! Eski sincaplar, yuvalarını inşa etmek için donmuş toprağı kazıyorlarmış, önce saman ve daha sonra mükemmel bir depolama odasını oluşturan hayvan kürkü koyuyorlarmış.
Bilim adamları, sincapların yuva yapma tekniklerinin sayesinde, bitkinin tohumları dış dünyadan bir şekilde korunmuştur olabileceğini düşünüyorlar. Peki, bu bitkiyi tekrar hayata getirmek neden bu kadar önemli?
Çünkü araştırmacılar, kavurucu, kuru ve ıslak hava koşullarına bu bitkinin nasıl adaptasyon sağladığını keşfederse, diğer bitkilerin kendilerini iklim değişikliğine karşı nasıl koruyabileceğini bize öğretecek çığır açan bir buluşa imza atabilirler.