Meksika merkezli şirket avokado tohumlar kullanarak biyolojik olarak çözünebilen tek kullanımlık çatal bıçak takımı yapmanın dâhice bir yolunu buldu.

Gün geçtikçe insanlar yavaşta olsa yaptıklarımızın dünyaya korkunç etkileri olduğu anlamaya başlıyor. Bu yaptıklarımızdan en büyük ve en çok doğaya zarar veren olaylardan biri ise plastik kullanımı. Plastik poşetlerden pipetlere, tek seferlik kullanılabilen çatal bıçak takımları yeryüzüne ve okyanuslara en çok zarar veren maddeler arasında. Plastik kullanımını azaltmanın birçok yolu olsa da, doğrusal ekonomiyi dairesel bir ekonomiye dönüştürmeyi hedefleyen daha büyük bir değişime ihtiyaç duyuluyor ve nihayet bazı şirketler bir adım atmış durumda.

Son günlerde, meksika bazlı şirket bıofase 240 günde kendi kendine çözünebilen pipet ve çatal bıçak takımı piyasaya sürdü.


Eğer taze ve kuru bir yerde muhafaza edilirse, alternatif olarak üretilen çatal bıçak takımı bir sene boyunca kullanılabilme özelliği sunuyor. Bir yıldan sonra ise ardında herhangi bir plastik bırakmadan kendiliğinden çözünmeye başlıyor.

Biofase’ in merkezi Meksika olduğundan dolayı avokado erişilmesi en kolay nesnelerin arasında geliyor. Sadece Meksika dünyaya yapılan avokado tedariğinin %50 sini tek başına karşılamakta ve bu sebeple ülke kolayca yararlı bir şeye dönüştürülmeyi bekleyen avokado çukurları ile doludur. 


Şirket, çekirdekleri guacamole yapmak için avokado işleyen şirketlerden topluyor.


Şirket iki farklı ürün sunuyor. Bunlar biyolojik olarak çözünebilenler ve kompostlanabilir olanlar olarak ikiye ayrılıyor. Biyolojik olarak çözünebilenler raf ömürleri sona erdiğinde bir meyve gibi doğayla bütünleşirken, kompostlanabilir ürünler ise bir kompostlama kutusuna atılmalıdır ki %100 olarak çözünebilsinler.

Bu türde yapılan üretim sadece ucuz olmakla kalmayıp, aynı zamanda çöp sahasında yakılmak üzere olan çevre dostu malzemelerden yapılmakta. 

Biyolojik olarak parçalanabilen bu çatal bıçak takımını oluşturmak için gereken en iyi yolu bulmak bir buçuk yılı aşkın sürdü. Malzemeyi istenilen forma dönüştürmek için bir yol bulmak ise karşılaşılan en büyük zorluk oldu.