Dünyanın en ilginç ağaçlarıyla tanışın

Wise Trees adlı kitapta yer alan 59 ağaç, sizleri doğanın mucizeleriyle tanıştırmayı hedefliyor. Doğa kalbinizi fethedecek.

Wise Trees adlı kitap, dünyanın en eski ve tarihi olarak en önemli ağaçlarını sayfalarına taşıyor. Fotoğraf sanatçıları Diane Cook ve Len Jenshel, iki yıllık süreçte toplam 59 adet ağacı fotoğraflamış. Aralarında Kaliforniya'daki 5000 yıllık ağaç da var, Bali'de gövdesinden yol geçen devasa ağaç da! Tüm ağaçlar bize oksijen verir ancak bazılarının anlatacak hikayeleri de var. Bu özel kitapta toplanan ağaçların büyük kısmı türlerinin dünyadaki nadir üyelerinden oluşmakta, hatta bazıları türünün son örneği. Bu çok özel ağaçları bulundukları bölgenin kültürüne de kök saldıklarını söylemek abartılı olmaz. Kaliforniya'dan Hinsidtan'a kadar uzanan bir doğa macerasına hazırsanız Wise Trees kitabını edinmelisiniz. Bu kitabın içeriğinde sadece fotoğraflar yok, koleksiyon için seçilen her bir ağacın hikayesi, şehir efsanelerine konu olan öyküleri ve yaşadıkları bölgedeki insanların hayatlarına nasıl dokundukları kayıt altına alınmış durumda. Doğa ve ağaç hayranları için Wise Trees eşi bulunmaz bir kitap olarak dikkat çekiyor, hatta hazır yılbaşı yaklaşıyorken bu şahane kitap müthiş bir yeni yıl hediyesi olarak da değerlendirilebilir.


Kaliforniya'da bulunan Inyo Eyalet Parkı'nda fotoğraflanan The Great Basin adlı ağaç, şu an dünyanın en yaşlı ağacı olarak kabul ediliyor. 5000 yaşının üzerinde oldığı bilinen The Great Basin'in bulunduğu nokta sadece yetkililerce biliniyor ve parkın o bölümü ziyaretçilere kapalı, 7/24 güvenlik ağıyla taranan bir bölge.


Şekerci ağacı olarak bilinen ve Hindistan'ın Varanasi bölgesinde bulunan bu ağaç, Yadaw ailesinin dükkanının tam içinden büyümüş ve ülkenin en önemli kültürel doğa miraslarından biri haline gelmiş. Aile ağaç büyüdükçe dükkanlarını ağacın doğal şekline göre yeniden dekore etmişler. Yerel halk da ağaca adaklar adıyor ve isteklerinin gerçekleşmesi için dua etmeye geliyorlar!


Yeni Zelanda'nın North Island bölgesindeki Reinga Burnu'ndaki kayalıklarda yapayalnız bir ağaç 800 yıldır tek başoına yaşanaktadır. Pohutukawa adı verilen ağaç, yüzyıllardır muazzam fırtınalara, rüzgarlara ve hatta gemi kazalarına tek başına direnmektedir. Hem yerel halk hem de turistler için bir uğrak noktası olan bu ağacın dirayetine şaşırmamak elde değil!


Kaliforniya'da bulunan 395 numaralı çevreyolunda, Hallelujah yol ayrımında bulunan Juniper ağacı, üzerinde asılı olan ayakkabılarla simgesel hale gelmiştir. Bu ayakkabıların ağaca neden asıldığına dair çeşitli şehir efsaneleri olsa da net bir bilgi yoktur. Kaliforniya Karayolları Müdürlüğü üç ayda bir ağacın üzerindeki ayakkabıları toplatıyor bu arada!


New Oreleans'ta bulunan çınar ağacına yerel halk Dueling Oak adını takmış. 19 yüzyılda bu ağacın altında silahlı ya da kılıçlı onlarca düello yaşanmış olması bu ismin sebebiymiş. 1834 ve 1844 yılları arasında bu ağacın altında neredeyse her gün bir düello yaşanırmış!


Batı Avusturalya'nın Kimberley bölgesinden The Derby Boab ağazıyla tanışın! Aborijinler bu ağacı yazın kurak dönemlerinde su kaynağı olarak kullanırlarmış! Ağacın sünger görevi gören kök ve gövde yapısı içerisinde yaklaşık 26 ton su barındırabiliyormuş! Tek bir ağaç bile bir Aborijin köyünün yıllık su ihtiyacını karşılayabiliyor! Bu ağacın 1500 yıl yaşında olduğu saptanmış!


Kaliforniya'nın Calaveras Milli Parkı'nda bulunan The Discovery Tree adlı ağaç bundan yaklaşık 250 yıl önce kesilmiş olmasına rağmen kökleri halen sağlam ve 1200 yıldır canlı halde yaşıyor! Bu özel ağaç, Amerika'nın Orman Tüzüğü'nün düzenlenmesini sağlayan ağaç olduğu biliniyor, artık bu tüzük sayesinde 250 yaşın üzerinde ağaçlar kesinlikle hükümet ve eyalet onayı olmadan kesilemiyor.


Kamboçya'nın Siem Reap bölgesinde bulunan ve Angelina Jolie'nin başrolünde oynadığı Tomb Raider filmi sayesinde dünya gündemine oturan bu devasa ağaç kütlesi, 15. yüzyıldan kalma Khmer İmparatorluğu'nun tapınağını baştan başa kapsıyor! Dünya üzerinde doğa ve mimarinin buluştuğu en benzersiz örneklerden biri olarak kabul edilmesi tesadüf değil.