Hiç Boynunu Bükmesin: Saksı Değişiminden Sulamasına Kadar Orkide Bakımı

Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımına dair; saksı değişiminden nasıl sulanacağına kadar tüm merak edilenleri sizin için galerimizde bir araya topladık. İleri butonuna tıklayın.

1. Orkide nedir?

1. Orkide nedir?

Salepgiller familyasına ait olan orkide, aslına bakarsanız dünyada 22 binden fazla türü olduğu belirtilen bir bitki. Dilerseniz şimdi çok yıllık otsu bir bitki olarak adlandırılan orkidenin süs bitkisi olarak değerlendirilmesi ile ilgili detayları paylaşacağız.


Orkide nasıl bakılır?

Orkide nasıl bakılır?

Evinizde orkide yetiştirme kararı aldıysanız ilk olarak doğru orkideyi seçmeniz gerekmektedir. Orkideyi seçme aşamasında çiçeklerinin tümünün açmış olanları tercih etmeniz durumunda çiçekli döneminin hoşluğunu kısa bir zaman yaşayabilirsiniz. Bu sebeple çiçekli bölümünde daha tomurcukların da çokça olduğu orkideleri seçmeniz önerilir. Almış olduğunuz orkidenin saksısının da muhakkak şeffaf olmasına dikkat edin.


Orkide güneş ışığını direkt olarak almayı sevmez. Bu sebeple onu aydınlık olmasının yanında direkt olarak güneş ışığını geçirmeyen bir yerde tutmalısınız.
İkinci önemli nokta da orkide saksısının şeffaf ve ufak olmasıdır, böyle almış olduğunuz orkideyi ikinci bir saksının iç kısmına yerleştirmemeli, bu şekilde yapmadığınızda ise muhakkak saksı değişimi yapıp şeffaf, ufak bir saksıya geçmesini sağlayın. Bir de saksının drenaj deliklerinin olduğundan emin olun. Orkide çiçeği yerini benimsemeyi tercih eder. Bu sebeple orkidenizin yerini devamlı değiştirmemeye dikkat edin.


Orkide nasıl sulanır?

Orkide nasıl sulanır?

Orkide ne çok aşırı suyu ne de çok kuru kalmayı sever. Bu sebeple bu hassas bitkinin sulamasına oldukça dikkat etmek lazımdır. Orkideyi 4 ile 7 günde bir defa olacak şekilde, toprağın hep nemli olacağı bir zaman seçilip bu zaman zarfında sulamayı yapın. Ama mevsim değişikliklerini unutmayın!


Mesela kışın 7 günde bir suluyorsanız yazın kavurucu sıcakları geldiği zaman bu süreyi 4 günde bir olacak biçimde ayarlayın. Sulamayı genelde sabah saatlerinde yapmak da alınacak verimi artırır.


Orkide budama

Orkide budama

Orkide, uzun yıllar dayanabilen bir bitkidir. Evinizde bir orkideniz varsa ve çiçeklerini dökmüş, yalnızca sapı kalmışsa bu, onun öldüğünü göstermez. Bir orkide senede yaklaşık olarak 2-3 defa çiçek verebilir. Bu da orkideyi budayıp sonraki dönemler için tekrardan orkide yetiştirebileceğinizi gösterir.


Orkidenizin çiçekleri tamamen döküldükten sonra bir müddet bekleyin, sapın rengi koyu bir renk aldıktan sonra yetiştirdiğiniz saksıyı alıp ilk olarak, genelde dayanması için saksıya konulan o çubuğu oradan alın. Sonra da orkidenin sapında bulunan boğum yerlerini fark edin. Saksının dip tarafından, yani orkidenin kökünden boğumları saymaya başlayın. Değişik renkte ince bir çizgi gibi görünen bu boğumlardan, aşağıdan yukarıya doğru 3. olanı bulun. Bu 3. boğumun 1-2 santimetre üstünden budama makasını alarak sapın üst tarafını iyice kesin.


Orkide saksı değişimi

Orkide saksı değişimi

Orkidenin yerine alışması lazımdır ve sadece yerini sevmesinin ardından verimli şekilde çiçek açan bir bitki olduğu için saksı değişimi de normal koşullarda devamlı önerilmiyor. Ama yanlış gübreleme, yanlış toprak, çürümeye başlayan kökler, şeffaf olmayan saksı veya geniş saksı gibi, yapılmaması gereken durum varsa saksı değişimi yapmak mümkündür.


Saksısını değiştirmedenizden 2-3 gün önce orkidenizi normalden çok daha fazla sulayın. Bu fazla su hem orkidenin saksıdan daha kolay sıyrılmasını hem de köklerin 1-2 günlüğüne daha kuvvetli olmasını sağlayacak ve yeni saksıya uyum sürecini hızlandırır.


Sulama ve gün ışığı koşullarını yerine getirdikten sonra orkideniz yeni saksısında da oldukça keyifli olacaktır.