Asya Süpermarketleri Plastik Yerine Yaprak Kullanmaya Başladı

Plastik tüketimini azaltmak ve insanları şu anda karşı karşıya olduğumuz çevresel ve küresel değişimler ve problemler konusunda eğitmek günümüz toplumundaki ana hedeflerden biri olmalıdır. Birçoğumuz geri dönüşüm yoluyla plastik kullanımının zararlarının minimuma indirilebileceğine inanıyor ama ne yazık ki geri dönüşüm tek başına yeterli değil. 2013 yılında yalnızca ABD’de 254 milyon ton çöp üretildi ve yalnızca% 30’u geri dönüştürüldü. Geriye kalan atıkların doğada kendi kendine yok olması yaklaşık 1000 yıl sürecek. Tabii bu süre boyunca atıklar zehirli gazlar üretecek, birçok canlının ölümüne sebep olacak ve toprağı zehirleyecek.

Aslında geri dönüşümden daha güzel bir çözüm var: Hiç plastik kullanmamak. Bu konuda olumlu bir adım atıldı ve Asya genelinde süpermarketler sebzelerini paketlemek için yaprak kullanmaya başladı.


Bu ambalaj türü hem maliyet açısından verimli hem de çevreye zarar vermeden kısa sürede doğada kayboluyor.


Son zamanlarda, Çin dünyanın her yerinden çöp ithal etmeyi bıraktı ve kendi atıklarını geri dönüştürmeye odaklandı. Şimdi, Vietnam ve Tayland da dahil olmak üzere Asya ülkeleri plastikten kaçınmanın yeni yollarını arıyorlar. Bu fikirlerden biri, plastik ambalajdan kaçınarak ürünlerini yapraklarla ambalajlamak.


Üretilen her plastik parçası doğada ayrışsa bile moleküler yapıda evrende sonsuza kadar varlığını sürdürür.


Dünya genelinde her yıl 300 milyon ton plastik ve 500 milyar ila 1 trilyon arasında plastik poşet üretiliyor. Bu plastiklerin üretimi esnasında 200 -400 milyon varil petrol kullanılıyor. Plastikler, tek kullanımlık tüketim amaçlı üretildiği için neredeyse üretilen plastiğin yarısı çöp sınıfına giriyor. Önemli bir kısmı ise denize atılıyor.


Hemen her yerde yaygın olarak kullanılan plastikler, petrol bazlı polietilen maddesinden üretilir. Bir doğa katliamına sebep olan polietilen, insanlar, bitkiler ve hayvanlar için oldukça zehirlidir. Her yıl 4-5 trilyon plastik poşet üretilir ve her yıl bir milyar kuş ve memeli hayvan bu plastik atıkları sindirdiğinden ölüyor.


Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan araştırmalar plastiklerde bulunan Bisfenol A BPA adlı maddenin kalp hastalıklarını arttırdığı ortaya çıktı. Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenlerde kanser sıklığının artabileceği de bilinen gerçekler arasında. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. 1 cam şişeyi tekrar tekrar kullanmanız, yılda 240’dan fazla plastik şişenin satın alınmasını ve tüketilmesini önler.


Güzel bir adım olsa da aslında mesele sadece alışveriş poşetinden kurtulmak değil. Asıl çözüm, hayatımızın her yerini sarmış olan tüm plastiklerden kurtulmak. Yapraklar da yüzlerce alternatiften birisi. Ne dersiniz? Türkiye’de de benzer bir uygulama güzel olmaz mıydı?