Bolivya'daki Salar de Uyuni: Dünyanın En Büyük Tuz Çanağı

Bolivya'nın güneybatısında, And Dağları'nın zirvesine yakın yer alan Salar de Uyuni (ya da diğer adıyla Salar de Tunupa), Güney Amerika'daki görsel olarak en büyüleyici yerlerden biri. Fotoğrafçılar buradaki inanılmaz jeolojik formasyonların, jeotermal kaplıcaların ve tuz göllerinin oluşturduğu muhteşem manzarayı fotoğraflayabilmek için her gün buraya akın ediyorlar. 

1

10,582 metrekarelik bir alanı kaplayan bu tuz çanağı dünyadaki en büyük tuz çanağı. Salar de Uyni'de yaklaşık olarak 10 milyar tonluk tuz bulunduğu düşünülüyor. 


2

Bundan yaklaşık 30-40 bin yıl kadar önce bu bölge Minchin Gölü isimli devasa, tarihöncesi bir gölün bir parçasıymış. Bu göl birkaç büyük gölün arasında birtakım başkalaşımlara uğramış ve kuruduğunda iki tane modern göl olan Poopo Gölü ve Uru Uru Gölü ile Salar de Uyuni ve Salar de Coipasa isimli iki tuz çölünü gerisinde bırakmış.


3

Kuru mevsimdeyken bu tuz çanakları kuru tuzla dolu tamamen düz bölgeler, ancak yaş sezonda komşu Poopo Gölü taşarak Salar de Coipasa ve Salar de Uyuni'yi sele boğuyor ve bu iki tuz çanağını kaplayan ince su tabakası kocaman açık gökyüzü altında muazzam görünüyor. 


4

Salar'ın yüzeyinin altında derinliği 2 metreden 20 metreye uzanan bir tuz gölü var. Bu göl sert bir tuz tabakasıyla kaplı ve bu tabakanın kalınlığı onlarca santimetreden birkaç metreye kadar çıkabiliyor. Salar'ın merkezinde birkaç "ada" yer alıyor ve bunlar aslında Minchin Gölü döneminde batan antik volkanların tepelerinden geriye kalanlar. Bunların içinde alışılmadık ve mercana benzeyen, kırılgan yapılar ve genellikle fosillerle algler içeren birikintiler bulmak mümkün.


5

Salar de Uyuni'de 2006 yılında yapılan Land Rover G4 Yarışması'ndan bir görüntü.


6
7
8
9
10
11

Yaş sezon sırasında Poopo Gölü'nün suları Salar de Uyuni'ye taşıyor ve onu dünyadaki en büyük ayna haline getiriyor.


12
13
14

Salar büyük oranda sodyum, potasyum, lityum, magnezyum ve boraks içeriyor. Yaklaşık olarak 5,400,000 ton ile Bolivya dünyanın lityum rezervlerinin yaklaşık yarısını elinde tutuyor ve bunlardan bir çoğu da Salar de Uyuni'de bulunuyor. 


15

Bu büyük rezervlere karşın, bölgede şu anlık bir maden tesisi bulunmuyor çünkü Bolivya hükümeti yabancı şirketlerin bölgeyi sömürmesini istemiyor. 


16

Bunun yerinde 2012 yılı civarı kendi küçük deneme tesislerini kurmayı planlıyorlar. Salar de Uyuni'de yaklaşık 10 milyar ton tuz bulunduğu düşünülüyor ve her sene bunun 25,000 tondan daha az bir bölümü çıkartılıyor.


17
18
19
20
21
22
23

Tuz Otelleri Salar de Uyuni dünyanın her yerinden turist çekiyor. Şehirlerden uzakta konuşlanması bakımından, çevresine konaklama için birkaç otel inşa edilmiş durumda. Konvansiyonel inşaat materyallerinin yokluğu sebebiyle bu otellerden pek çoğu neredeyse tamamen Salar'dan kesilmiş tuz bloklarıyla inşa edilmiş; bunlara duvarları, çatıları ve içlerindeki mobilyalar da dahil. 


24

Böyle otellerden ilki, Hotel de Sal Playa, 1993-1995 yılları arasında tuz çanağının tam ortasına kurulmuş ve kısa zamanda popüler bir turist merkezi haline gelmiş. Tuzdan yapılan başka birçok hoteller ve hosteller ise sonradan eklenmişler.


25
26
27
28
29

Salar, içindeki yaklaşık 12 metre boyuna kadar her sene aşağı yukarı 1 cm büyüyen devasa kaktüsler dışında neredeyse tamamen yaban hayatından ve bitki örtüsünden yoksun durumda. Ovalarda birkaç çalı çırpıya denk gelmek mümkün. 


30

Salar de Uyuni aynı zamanda pembe Güney Amerika Flamingoları'nın çiftleşme bölgesi ve bu kuşların muhtemelen renklerini beslendikleri pembe alglerden aldıkları düşünülüyor. Bundan başka yaklaşık 80 çeşit kuş türü de bulunuyor ve bu türler arasında boynuzlu yaban ördeği, And kazı ve Andean Hillstar da var.


31
32
33
34
35