Güney Tirol'un Toprak Piramitleri

Kuzey İtalya'da bulunan Güney Tirol boyunca pek çok yerde "toprak piramitler" ismi verilen enteresan jeolojik oluşumlar görebilmek mümkün. Bunlar kilden yapılmış, uzun, koni biçimli sütunlardan oluşuyor ve tepelerinde de bir kaya parçası bulunuyor.

1

 Bu alışılmadık yapılar son Buz Devri'ndeki buzullar eridikten sonra geride kalan moren kil topraktan oluşmaya başlamış. 


2

Kuruyken bu toprak kaya kadar sert ancak yağmur yağmaya başlar başlamaz yumuşak, çamurlu bir kütleye dönüşüyor ve erozyona uğruyor. Ama bu çamurun içinde kayalar olduğunda, bu kayaların altındaki killi toprak yağmurdan korunmuş oluyor. 


3

Böylece etrafındaki materyal yağmurla sürekli olarak taşınıyor olmasına karşın bu korunmuş sütunlar yerden yükselmeye başlamış ve bu görkemli toprak piramitleri oluşturmuş. Bu piramitlerin oluşması yüzlerce hatta binlerce yıl alabiliyor.


4

Sütunlar erozyona uğramaya devam ediyor ancak bu toprağın kalan kısmına göre daha yavaş gerçekleşiyor. Gelecekte bir noktada sütunlar üstlerindeki kayayı taşıyacak gücü kaybedecekler. 


5

İri kaya parçası zirve noktasından düştüğünde ise sütun hızla erozyona uğrayacak. Toprak piramitler Güney Tirol'e özgü yapılar ama bu alanda oldukça fazla sayıda bulunuyorlar. 


6

En iyi olanları Ritten'da konuşlanmış halde, burası kuzey İtalya'daki Bozen'den çok da uzakta olmayan bir plato. Toprak piramitler aynı zamanda Puster Vadisi'ndeki Percha'da, Platten yakınlarında da bulunuyorlar.


7
8
9
10
11
12